Individuella resultatlistan

                                      Resultat och topplistor 2022

Topplistorna är kontrollerade och listorna är nu avslutade för i år. Stort grattis till alla vinnare.
Vinnarna kommer att presenteras mer ingående på hemsidan inom kort.

Årets Valp
Jennie Sjödin och Hippie Royale J's Freddie "Freddie"


Vilka är ni?
Mitt namn är Jennie jag är 39 år och jag bor tillsammans med min man våra två barn och fyra hundar strax norr om Stockholm. Freddie är våran första Briard och han har en sån härlig energi - redan från dag 1!

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Det jag är mest stolt över är hur bra det går för Freddie och mig inom vallningen då jag aldrig har vallat tidigare och Freddie är helt fantastiskt duktig med fåren. Han utvecklas så snabbt och lär även mig så otroligt mycket.
Och självklart när vi var i Finland och Freddie blev finsk juniorvinnare 2022 


Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Det viktigaste för oss är att ha en bra relation mellan mig och mina hundar och all träning vi gör tillsammans ska vara rolig och positiv. Det motiverar oss till att fortsätta utvecklas tillsammans! 

Hur ser era framtidsplaner ut?
Våra framtidsplaner för 2023 är att fortsätta med vallning och spår. Men också att åka iväg på många fler utställningar.

Årets Valp
Claes Leijon och Hippie Royale Jolene "Jolene"


Vilka är ni?
Jag bor med min fru Annika några mil söder om Mariestad. Vi har haft hundar tidigare men varit utan några år och hade inställningen ”vi ska inte ha någon mer hund”. Sedan fick vi hundabstinens och under 2022, efter att ha väntat nästan ett år, så blev vi med Jolene i månadsskiftet februari/mars och sedan i första dagarna i augusti så tog vi över Millie som är syster i samma kull. Två från samma kull så det väldigt mycket full fart hemma hos oss, de har väldigt roligt ihop. 

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Jolene har blivit BIR på alla utställningar som vi har varit på men de fyra utställningarna där vi har haft auktoriserade domare som  dömt är de vi värderar högst och vi är väldigt stolta över kritiken hon har fått av de olika domarna.
Ska vi plocka ut några av dom så är det Borås med Benny Blidh som domare. Där var hon yngst i klassen och vann över sina två äldre konkurrenter. Så är det även Örebro med Roland Fors som domare då hon blev BIS3, även BISen dömdes av Roland.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Vi hör inte till dom som tränar särskilt mycket så det är en svår fråga. Men att ha roligt ihop med hunden och en bra relation och samspel tror vi räcker långt. Det är i alla fall den inställningen vi har när vi åker, att vi ska ha en rolig och trevlig dag.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vi har lite utställningar vi ska åka på i år också och vi hoppas på fortsatt bra kritik och roliga dagar. Lite certifikat/cacib skulle naturligtvis också vara väldigt trevligt att få. Så ska det även tränas rallylydnad när kurserna sätter igång i vår. Förhoppningsvis har perioden ”hör inget, kan inget, vill inte” gett sig lite till dess. 

Årets Utställnings-briard
Caroline Gustafsson och Welanee Qharisma "Isma"

 

Vilka är ni?
Jag heter Caroline Gustafsson och bor på fastlandssidan Väddö, Norrtälje Kommun tillsammans med min sambo Ulf Pedersen. Har inte alls livslång erfarenhet av hundar, har sysslat med hästar tidigare. Jag tycker att just Briarden verkligen är speciell, sticker ut i hundvärlden, en kul hund att träna och trevlig att leva med. Welanee Qharisma "Isma" är min andra Briard och min första egna valp, (har endast haft omplaceringar tidigare) uppfödd av min kära vän Agneta Sundin och hennes fina Gaia som jag tidigt fattade tycke för. Isma är en väldigt självständig, trygg, intelligent hund med mycket tankar och åsikter, har superkoll på allt. Hon är rätt liten smidig, kvick och snabb. Och väldigt propertionerlig. Jag tycker hon är otroligt söt och rolig.

Vilka av era prestationer är ni mest stolt över?
Jag har ju inte varit så jätteintresserad av utställning egentligen, men vi blev uppflyttade från lägre spåret 2021 så planen i början av året var att försöka lyckas få till ett Utställningschampionat så småningom. Jag har fortfarande inte riktigt kläm på hur vi ska bete oss i ringen men Isma ställer sig naturligt väldigt fint, springandet kan vara svårare. Jag blir lätt stressad och nervös i utställningsmiljön där jag inte är helt bekväm, vilket såklart smittar av sig. Så jag är väldigt glad över att vi trots allt åkte ut och ställde, fast det tog emot. På 6 utställningar fick vi ihop många fina resultat, både Svenskt och Finskt utställningschampionat ett Nordiskt cert och ett Cacib på åland och flera BIR och BIM.. Och kanske jag och Isma blivit lite mer bekväm med utställningsvärlden på köpet. Ska jag välja ut en av dem så är det helt klart den första utställningen på Romakloster( av två) när vi tog championatet. Där fick vi till både känsla och flyt med energi och jag kände mig avslappnad och någorlunda självsäker. Att få bli så lycklig över både championatet och att vi faktiskt gjorde det så bra det går var härligt. Det är jag otroligt stolt över. Det är väldigt stort att Isma fick vinna utställningslistan också, oväntat och galet kul.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas?
För mig har det handlat väldigt mycket om att jobba ihop mig, skapa förtoende och en fin kommunikation med mina hundar oavsett vilken hund det har varit. Med Isma har det varit svårare, just för att hon är så självständig, men jag ser mycket potential i just det. Hon har väldigt mycket vilja och åsikter, vilket är superbra. Jobbet har varit att övertyga henne om att det är kul och lönsamt att göra som jag tycker och vilja vara med mig och göra kuliga saker. Jag jagar ständigt känslan av att vi är ett team som har roligt och vet vad vi ska göra tillsammans. Men det viktigaste är just att ha roligt, är det inte roligt så går det helt enkelt inte att hitta en fin känsla heller.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vi lyckades bli uppflyttade i startklass lydnad i slutet av året. Lydnaden har varit svår att få till, men nu känns det som det har lossnat fint. Så vi ska fortsätta utveckla lydnaden. Några utställningar ska vi besöka, hon fick ett cacib på Åland i slutet av september så det ska vi försöka göra nåt med framöver. Vi såklart försöka få till ett resultat från RM i spår HKL i år igen, spåra är en av Ismas favoriter och RM är alltid väl värt besöket. Vi tränar lite NW och Rally också så vi får se om vi kan bli startklara för ngn av dem under året. Vi kör lite drag (kick/cykel) med Isma, vilket hon tycker är superkul. Min sambo har tävlat bikejoring tidigare. Så småningom får hon nog en ny hundkompis för det ändamålet men just nu bor hon själv med oss, så vem vet hon kanske får tävla lite drag också. Annars ska vi ta hand om oss, äta bra, sova ordentligt, motionera och vila. Och träna klokt. Det blir bra.

Årets Veteran
Yessica Björkvall och Eau De Luxx Wishing For Exxtra "Önska"

 

Vilka är ni?
Jag heter Yessica Björkvall och får låna min kompis Emelie Joons hund Eau De Luxx Wishing For Exxtra "Önska" att träna och tävla med.
Jag och Önska har tillsammans under åren tävlat i flera olika grenar men satsar främst på rallylydnaden. I år tog vi oss även runt på lite utställningar då hon blivit veteran och det är kul att få visa upp en pigg 9-åring.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Nu hör det inte till priset vi vunnit i år men vi var till Åland och Danmark för att tävla rallylydnad och lyckades ta finskt och danskt rallylydnadschampionat, Önska blev därmed också nordisk rallylydnadschampion! Otroligt häftigt och jättekul grej att åka utomlands och tävla!

Om vi ska se till priset vi vunnit så tycker jag det har varit kul att kunna visa upp en pigg, glad och fräsch veteran på utställning!

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Ha roligt, belöna mycket och kom ihåg att oavsett resultat finns alltid något att lära sig.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Just nu har Önska en skada så det är svårt att ha mål framåt förutom att hon ska bli bra. Men vårt stora mål var att få henne i form till SM i rallylydnad, dock kommer vi inte kunna vara med. :( 

Årets Bruks-briard, appellklass
Birgitta Öberg och Rave On Intelligent Inja Fauve HP "Inja"


Vilka är ni?
Vi är jag, Birgitta Öberg och min 5- åriga briardtik  Rave On Intelligent Inja Fauve HP, kallad Inja. Vi bor
I Karlskrona. Vi tränar allt, spår,sök, lydnad, rallylydnad, nose work, kong-sök.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Det är nog att vi lyckades bli uppflyttade till mästarklassen i Rallylydnad

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Vet inte riktigt, men kanske för att vi har så kul ihop, hon är gärna med på allt jag hittar på

Hur ser era framtidsplaner ut?
Fortsätta träna, mest spår, sök och rallylydnad. Har också anmält oss till en hoopers-kurs nu i vinter

Årets Bruks-briard, Lägreklass
och årets allround-briard
Agneta Sundin och Welanee Qhilimanjaro "Qhibó"


Vilka är ni?
Jag heter Agneta Sundin och bor i Västervik sedan 3 år tillbaka (tidigare Västerås). Jag har haft briard sedan 1979.
Qhibó (Welanee Qhilimanjaro) är 4 år gammal och egen uppfödning. Han är en liten hane med massor av energi men han har även en god förmåga att fokusera och han behöver aldrig peppas för att bli motiverad att jobba, oavsett med vad. Han är alltid med på noterna. Qhibó är en vild men mycket snäll briardpojke.


Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Vi har bara genomfört två tävlingar under 2022. En lägre klass spår där han blev uppflyttad med bra poäng och så debuterade han i nosework där han fick 100 p och därmed sitt första diplom. Jag är förstås väldigt stolt över båda dom tävlingarna, men jag kan vara minst lika stolt när han under träning anstränger sig till det yttersta för att göra rätt och vi har sådär otroligt roligt ihop.


Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Jag tycker att det är roligt att göra lite av varje. Vi skulle troligen bli mer framgångsrika om jag fokuserade på en gren, men träningen i vardagen ihop med fantastiska träningskompisar betyder mycket mer än att lyckas på tävlingar.
För oss är nog framgångsreceptet att vara lagom ”seriösa” och göra det vi tycker är roligt utan att alltid tänka på vad som ger framgång!
Vi tränar inte jättemycket på varje gren, men försöker tänka på att träna med kvalitet.

Hur ser era framtidsplaner ut?
I år kommer Qhibó och jag troligen att försöka oss på högre klass spår, lydnadsklass 2 samt anmäla till några noseworktävlingar, samt förstås fortsätta ha roligt i vardagsträningen.
Säkert blir det några utställningsresor också. Det vore förstås skoj att få ytterligare två svenska cert.

Årets Bruks-briard, Högre klass
Monica Gustavsson och O'lydia Estella "Estella"


Vilka är ni?
Jag heter Monica och mitt heter Olydia Estella och är 3,5 år
Hon är min första briard , vi är nybörjare inom bruksbiten , men har tävlat lite lydnad med mina andra hundar jag haft flera år tidigare

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Helt klar våran senaste Högre spår tävling
Vi hade tävlat några gånger innan men inte fått till spåret 
Denna gång gick hon fullt i spåret , vilken dröm för mig som aldrig varit med om det tidigare
Sen gjorde hon ett så fint uppletande nästan felfritt 
Och lydnaden kvar som hon kämpade sig så fint igenom så vi fick uppflytande till Elit vilket känns hel galet för mig som inte tävlat bruksspår så länge


Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Svår fråga
Men tror att jag är noga i min träning och vet hur jag vill att det ska se ut  och gått bra kurser (bästa starten) som jag lärt mig massor av . Och har stöttande träningskompisar 
Men vi har fått kämpa en hel del men Estella försöker alltid göra sitt bäste 


Hur ser era framtidsplaner ut?

Fortsätta i samma anda vi är i nu
Ha kul på våra träningar och försöka utvecklas så vi kommer klara en Elit tävling.

Årets Bruks-briard, Elitklass
Mi Nilsson och O'lydia Ob-Stina-t "Stina"


Vilka är ni?
Vi det är jag Mi Nilsson uppfödare och ägare till världens bästa Stina eller som hon heter i stamtavlan O´Lydia Ob-Stina-t

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Om vi pratar år 2022 så måste jag nog säga DM i juni då hon efter en komplicerad förlossning med efterföljande sviter kom tillbaka och presterade bra. Sen är jag vansinnigt stolt över hennes inkallning på RM- det var något av det bästa jag sett och jag har sett många !

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Grundträning, jag spårar mycket och förr tränade vi lydnad ett par gånger i veckan också så hon är ganska genomarbetad . Träningen består mest av lek. Jag försöker ha en plan inför ett träningspass . Jag tror inte på att komplicera träningen, inte tänka förmycket utan försöka hitta en känsla som passar oss båda. Själva grundstenen är nog att jag har ett mål med valpen från dag 1

Hur ser era framtidsplaner ut?
Jag hoppas kunna tävla DM i vår men det är lite ovisst, Stina är 9,5 år och senaste valpningen tog hårt på henne då hon hade polyartrit. Tanken är att fortsätta träna spår och sen hoppas att hon kommer ihåg lydnaden utan träning.
 

Årets Lydnads-briard, startklass
Maria Persson och Eau de Luxx Maxx By Mixxa "Enya"


Vilka är ni?
Jag heter Maria Persson och hundar har varit mitt stora intresse så länge jag kan minnas. 
Jag fick upp intresset för lydnadsträning när jag köpte min första briard 2001. Hon var en omplaceringshund som var 1,5 år och jag fastnade snabbt för rasen. 
Enya fick jag förtroendet att få köpa av Therese på kennel Eau De Luxx i November 2021.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Är så stolt över hur bra hon klarade sin första tävling, på sin 1-årsdag, och i 30 gradig värme, med en fantastisk attityd.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Enya är en riktig pärla med enorm arbetsglädje. Och det är just den här glädjen som gör det lätt att träna hund. 

Hur ser era framtidsplaner ut?
Så nu tränar vi på inför lydnadsklass 1, och hoppas kunna starta i vår. 

Årets Lydnads-briard, Klass 1
Maria Larsson och Trésor de Brie Terror Noir DP "Terror"


Vilka är ni?
Jag heter Maria Larsson och mitt liv kretsar kring hund. Jag har haft hundar runt mig hela livet och jag var bara några år gammal när min mamma köpte sin första briard. Jag älskar att träna och tävla hund och sysslar därför med många olika grenar. 
Terror är en 3 år gammal hane som jag har haft sedan han var valp och jag har försökt att grundträna honom bra sedan dess men märker att vi har slarvat med vissa saker. Terror är champion i  rallylydnad, han har två förstapris i lydnadsklass 1, har två pinnar i hoppklass i agility, han har godkänt doftprov för klass 1 i nose work och två diplom i TSM1.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Genom åren har jag varit stolt många gånger i många grenar. Stoltast var jag nog när han tog sitt första förstapris i lydnadsklass 1, jag har kämpat på i lydnaden sedan 2002 ungefär med 6 olika briarder. De första fyra tyckte nog inte ens att det var roligt och den femte tyckte bara att startklassen var kul. Terror ÄLSKAR lydnaden och mycket handlar så klart om att jag själv lärt mig att träna hund på ett bättre sätt.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Med Terror är allting roligt, vi tränar alltid med glädje och lek. Vi varierar träningen mycket, vi tragglar inte samma moment en massa gånger och jag försöker att lära honom alla olika delar i momenten innan vi sätter ihop det.
Tyvärr är jag dålig på att planera min träning, ofta åker vi till klubben för att träna något speciellt men nr vi kommer dit för att träna lydnad så kanske det visar sig att någon annan är ddär och tränar agility och då gör vi det istället. Men jag försöker alltid att ha en plan när jag tar ut honom ur bilen.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vi har många framtidsplaner, i lydnaden vill jag ta ett tredje förstapris och sedan prova att tävla i klass 2. Men vi har en bit kvar i träningen innan vi är där. Jag skule vilja starta honom i brukset men vi får se om vi kommer dit. Viltspår tänker jag att vi också ska ge oss på, men när det blir får tiden utvisa. I Nose Work jagar vi det tredje diplomet i TSM och sedan vill vi nog prova på klass 2 även där, men mer träning krävs innan vi är redo för det. I agiityn behöver vi lite mer sans och balans, framförallt behöver vi fler tävlingar på rimligt avstånd men där kommer vi att fortsätta att ha roligt i hoppklassen samtidigt som vi i vår ska ta tag i det där med kontaktfält

Årets Rallylydnads-briard, Nybörjarklass
Sara Andersson och O'lydia Eskobar "Esko"


Vilka är ni?
Jag, Sara är en glad hundälskande skåning som jobbar med det bästa som finns människor och djur, dels genom mitt arbete som lärare på Segragymnasiet och dels genom mitt företag Dogsis, där jag håller kurser i olika hundsporter. Jag älskar att träna hund och det gör även Esko. Esko är min fjärde briard och blir 4 år i sommar. Jag älskar briarder och deras mångsidighet och humoristiska sida, det blir aldrig tråkigt med en briard i huset. I vår flock bor det tre hundar till, en briardtik på 6 år Rocka och två små MASAR, en på 3 år, Sol och Nova snart 1 år. Jag har även precis registrerat kennelnamn och hoppas att jag om några år får föda upp min första valpkull. 

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Esko har en kronisk sjukdom i mage och tarm så jag är mest stolt över att vi faktiskt kan prestera och att han kan få må så bra att vi inte behöver medicinera. Ekso är fantastisk att träna med och efter varje pass med han känns det som jag vunnit högsta vinsten. 

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Jättesvår fråga att svara kort på men framförallt så tror jag det är att vi har kul när vi tränar ihop, vi tar inte heller träningen på blodigt allvar utan detta är något vi gör för att ha kul och utveckla vårt samarbete. Jag tycker det är viktigt att träningen är roligt för oss båda och att vi är starka tillsammans. Jag lägger ofta mer tid på helhet än små detaljer. 

Hur ser era framtidsplaner ut?
Jag hoppas att Esko kan få fortsätta må bra och att vi kan få ha kul tillsammans, sen får vi se vart det tar oss. Detta året ska vi fokusera på freestyle, en sport som Esko älskar! 

 

Årets Rallylydnads-briard, Fortsättningsklass & Avancerad klass
Cornelia Enroth och Inanna At Goblins Trzy Korony "Nana"

Årets Rallylydnads-briard, Mästarklass
Cornelia Enroth och Goblinwalley Queen of Hearts "Tosca" 


Vilka är ni?
Cornelia heter jag och har haft briard sedan mitten på 90-talet, då det av en händelse flyttade in en ung tik från kennel Turbolines, som behövde någonstans att bo. Plötsligt hade jag hittat Rasen... eller kanske tvärtom, faktiskt, rasen hade hittat hem till mej. Efter denna första, Blaze, har jag hunnit med några briarder till. Mina nuvarande fyrbenta kamrater är


TOSCA, Goblinwalley Queen of Hearts - en fawnfärgad, snart åttaårig tik som verkligen lever upp till delar av sitt namn. Hon är min drottning och hon vet om det. En fantastisk hund med stor integritet som inte jobbar gratis, men gärna om hon finner anledning till det.

Och så lilla NANA, Inanna at Goblins Trzy Korony - en svart liten filur som fyller 2 år i slutet på maj. Hon bor hos mej på foder och tillhör Katarina Ränssi, kennel Goblinwalley. Glad, galen och en spelevink ut i klospetsarna.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Svår fråga, men jag är väldigt stolt över en domarkommentar från en rallytävling, där det egentligen inte gick så "bra". Domaren skrev att "Du är så trevlig med dina hundar" och det bär jag med mej.

Tosca gjorde en fantastisk tävling i Strömsund i höstas. Dubbla starter och två 100-poängsrundor och därefter en skiljerunda för att kora distriktsmästaren rörde mej till tårar. Eller rättare sagt, jag storgrät så tårarna sprutade. Och nej, vi vann inte DM, men det gjorde då alls ingenting.

Nana har gjort mej stolt från den dag hon kom hem till mej, men ska vi nu rikta in oss på "prestationer", så har jag varit stolt över henne på varenda tävling vi gjort, från debuten i nybörjarklass på annandag påsk och genom alla klasser fram till den fina runda hon gjorde i mästarklass innan vi gick in i "vintervila" här i Norrland. Att hon står överst på listorna i två klasser och blev total-tvåa på den tredje är självklart också en sak att glädja sej åt.

Att jag har de finaste, snällaste, vänligaste, roligaste, vackraste, bästa hundarna av alla gör mej stolt varje dag!

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Ha roligt! Fokusera på det som är kul och funkar, allt annat kommer med tiden att falla på plats nästan av sej självt. Glädjen tillsammans är för mej det absolut viktigaste.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Oj. Jag planerar kanske inte så jättemycket. Fast vi ska till Kalmar i maj och tävla lag-SM med vårt sköna lag SNURR-iga briarder & Co. Och Tosca har nog kvalat in till SM även 2023, så isåfall blir det en tur till Kungsör i början på juli också.

Det är mycket nytt i rallylydnaden, som ju är vår gren, så vi har lite att pyssla med innan årsdebuten på tävling. Nana är en liten plutt, som ska lära sej allt från scratch. Tosca är en gammal rutinerad dam, som tycker att hon redan kan allt hon behöver kunna *ler* Men med hjälp av några kilo ost ska jag väl lyckas övertala henne att göra några nya moment också.

Våra planer är nog mest att fortsätta har så roligt som det bara går! På tävlingsbanan och utanför. Mest utanför, för det är ju där själva Livet är.

Vill avsluta med att tacka klubben för fina priser och gratulera alla som finns med på resultatlistorna! Grattis, ni har den bästa hunden, ni med!

Årets IPO-R/IGP-briard
Linda Jeschke & Rave On Jazzing Jack Fauve NG "Jazz"


Vilka är ni?
Vi är Linda och Jazz ”Vego och fluffet” i vår träningsgrupp.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Jag är mest stolt över vår IGP-1. Att klara oss igenom något som vi slitit så hårt för. Det var fantastiskt att se Jazz klara alla tre grenarna trots mattes nervositet. Jag gick till och med en konstig knyck i spåret, vilket han löste ändå. 

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Tålamoood! Haha!
En tydlig målbild, slit, skratta åt eländet och en riktigt grym träningsgrupp med fantastiska människor som pushar och stöttar. 
Vi har haft riktigt roliga träningspass, usla pass och fantastiska pass. Alla dessa har lärt mig någonting och bidragit till att vi tagit oss vidare i vår utveckling. 

Hur ser era framtidsplaner ut?
Jamen det är ju att gå vidare till nästa klass. Nu har vi BSL-1, IGP-1 och BSL-2 så i år ska vi försöka putsa upp lydnaden och spåret för att sen jobba in de nya delarna i skyddsprogrammet i IGP-2.
Kanske nosa på BSL-3… Vi får se vad vi hinner med!

Årets Nose Work-briard
Agneta Sundin och Djioia Gaia des Nobliaux Moustachus "Gaia"


Vilka är ni?
Jag heter Agneta Sundin och bor i Västervik. Jag har varit briardrasen trogen i över 40 år.
Gaia (Djioia Gaia des Nobliaux Moustachus) är en snart 9-årig tik. Hon har genom åren tränat och tävlat i spår, patrull, lydnad, rally, nosework samt åkt på lite utställningar. Numera är det endast nosework som tränas seriöst, men hon får även vara med och träna dom lydnadsmoment hon gillar bäst och hon får göra det på sitt sätt. Dvs full fart, men inte alltid helt rätt. All träningsglädje belönas med godis, helst köttbullar.
Gaia är dessutom stolt mamma till Isma (Årets Utställningshund) och Qhibó (Årets Allround- och Lägreklasshund)


Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Gaia tävlade endast 3 gånger 2022 och fick Diplom varje gång (och titeln NW1). Jag är stolt över samtliga tävlingarna men extra skoj var det när hon blev 2:a i totalen bland ca 50 deltagare.
I övrigt är jag alltid stolt över Gaia som med samma glädje ställt upp på mycket tok genom åren.


Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Det vi gör ihop ska vara roligt, både för mig och hunden. Man måste vara lyhörd för individen. Jämfört med min arbetsnarkoman Qhibó är Gaia mer känslostyrd. Oftast har hon givit 100% i träningen men så plötsligt kunde det komma en dag då hon inte var på topp. Då måste man förstås respektera det!
Det händer däremot aldrig när hon får spåra och aldrig när hon tränar nosework. Självständigt nosarbete är hennes passion.


Hur ser era framtidsplaner ut?
Gaia är snart 9 år ung och ser fram emot massor av noseworkträning, men planen är också att tävla Nosework klass 2. Det blir nytt för oss båda så vi vill gärna prova på det.

Årets Nose Work-briard
Lena Lundqvist och Rave On Impressive Izzac Fauve HP "Nizze"


Vilka är ni?
Vi är team Lena och Nizze. Nizze är 5 år och heter egentligen Rave on Impressive Izzac Fauve HP. Nizze tävlar i Nosework klass två men framgångarna i den klassen har lyst med sin frånvaro. Vi har därför backat några steg, ”Back to basic” då vi behöver hitta tillbaka till glädjen. Vi tappade den när framgångarna kom lite för snabbt. Matte glömde att vi gör ju detta för att det är så kul. Nu har vi hittat till flera olika träningsgäng och plockar med oss erfarenheter och tips från många håll. Det har stärkt oss och gjort att vi hittat glädjen igen.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Den prestation vi är mest stolta över är att vi vågat ta det svåra steget tillbaka, backa bandet och inte puscha oss vidare när vi inte är redo. Vi låter bli att jämföra oss med våra träningskamrater som haft mer framgång. Vi jublar med dom och går in i vår bubbla av glädje utan prestation.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Grundstenen för vår framgång är förutom glädjen att vi lärt oss och fortfarande lär oss att jobba som ett team. Vi gör detta tillsammans, utifrån våra unika förutsättningar.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vårt mål för 2023 är att arbeta oss vidare till de högre klasserna i Nosework. Det är dock inte det viktigaste utan vårt motto får bli att ”vi ska skratta oss hela vägen till diplomen”. Tappar vi glädjen får vi hitta på något annat.
Nizze tränas också i specialsök. Han har gjort några inofficiella prov. Vi tränar även rallylydnad där han under året blev RLDF

Årets Nose Work-briard
Lena Lundqvist och Goblinwalley Primo Victoria "Madicken"


Vilka är ni?
Vi är Team Lena och Madicken. Madicken är snart 3 år och hennes riktiga namn är Goblinvalley Primo Victoria. Med matte tränar Madicken nosework och viltspår och med husse är det Rallylydnad och kanske tävlingslydnad som står på schemat. Det viktigaste för oss är inte framgångarna utan vägen dit. Den vägen ska alltid vara kantad med mycket glädje och lek. Det är en utmaning främst för matte som ofta tar saker lite för allvarligt.
Madicken fick börja med Nosework först för att matte tyckte det var roligt att arbeta med storebror Nizze. Det blev snabbt mera då även Madicken tyckte att det var roligt. Efter några kurser var det dags för tävling och diplomen började rulla in nästan direkt för Madicken är mycket doftsäker. Som den unga hund hon var då var det främst miljön vi var tvungna att jobba med. Hon är behörig att tävla i 2an sedan ganska länge men just nu arbetar vi med att bli lite tryggare i olika miljöer och en del skräpbeteende vi har lagt oss till med.


Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Den prestation vi är mest stolta över är inte diplomen utan att matte lärt sig att arbeta med glädje och utifrån Madickens perspektiv. Baksidan med att träna och tävla med två hundar är att dom är så olika. Broder Nizze är killen ”fort och fel” medan Madicken är fröken ”noggrann och uthållig”

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Grundstenen för vår framgång är förutom glädjen att vi lärt oss och fortfarande lär oss att jobba som ett team. Vi gör detta tillsammans, utifrån våra unika förutsättningar.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vårt mål för 2023 är, när det kommer till Nosework att starta i 2an och vårt långsiktiga mål är givetvis de högre noseworkklasserna 3an och elit men dit är det lång väg. Så länge vi har roligt fortsätter vi. Husse, Calles, målsättning för 2023 att starta henne i Rallylydnad.

Årets Agility-briard
Maria Larsson och Berger la Motte's Havanna "Vanna"


Vilka är ni?
Jag heter Maria Larsson och mitt liv kretsar kring hund. Jag har haft hundar runt mig hela livet och jag var bara några år gammal när min mamma köpte sin första briard. Jag älskar att träna och tävla hund och sysslar därför med många olika grenar. Rallylydnad är den gren jag kan mest om och där jag och hundarna presterat bäst, men agility är helt klart det vi tycker är roligast. Tyvärr är det ont om agilitytävlingar i vår närhet.
Vanna är en 8 år gammal tik som jag tog som omplacering när hon var 15 månader, hon har lärt mig otroligt mycket eftersom hon är en helt annan typ av hund än mina tidigare hundar. Vanna är champion i både viltspår och rallylydnad, hon har tävlat i lydnadsklass 1, har fyra pinnar i agility (två i agility och två i hoppklass) och hon har även godkänt doftprov för klass 1 i nose work.

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Genom åren har jag varit stolt många gånger i många grenar. Stoltast var jag nog när hon tog sitt rallylydnadschampionat efter mycket slitande med att inte bara rusa runt på banan och kolla alla grejer.
I agilityn var jag stoltast när hon tog sin första pinne för flera år sedan.
I år har vi inga stora prestationer att glädjas åt, men någonting gick fel i vår träning förra året och Vanna har på vissa tävlingar och träningar visat att hon inte tycker att det är så roligt (oavsett gren). Men i år har hon varit glad och haft roligt på de tävlingar vi har startat.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Med Vanna handlar det mycket om att inte traggla, när någonting blir fel så gör vi något annat som kan belönas innan vi gör ett nytt försök. 

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vår enda framtidsplan är att starta på någon Nose Worktävling, kanske blir det en, kanske blir det två, kanske blir det många. Vanna fyller 9 i år och har blivit tant, Nose Work och agility är numera det enda hon tycker är roligt men agiityn blir det nog pension ifrån nu.

Årets Freestyle-briard
Sara Andersson och Trésor de Brie Rocca Noir SP "Rocka"


Vilka är ni?
Jag, Sara är en glad hundälskande skåning som jobbar med det bästa som finns människor och djur, dels genom mitt arbete som lärare på Segragymnasiet och dels genom mitt företag Dogsis, där jag håller kurser i olika hundsporter. Jag älskar att träna hund och det gör även Rocka. Rocka är min tredje briard och blir 6 år i sommar. Jag älskar briarder och deras mångsidighet och humoristiska sida, det blir aldrig tråkigt med en briard i huset. I vår flock bor det tre hundar till, en briardpojke på 3 år Esko och två små MASAR, en på 3 år, Sol och Nova snart 1 år. Jag har även precis registrerat kennelnamn och hoppas att jag om några år får föda upp min första valpkull. 

Vilka av era prestationer är du mest stolt över?
Jag är mest stolt över Rockas mångsidighet, hon tävlar i flera andra hundsporter med och det tycker jag är häftigt. Rocka är fantastiskt att tävla med. Hundra procent fokuserad på mig och går det inte på tävling så beror det på att hon inte kan momentet tillräckligt bra, hon blir inte störd av omgivningen eller tävlingsmiljön. Det är häftigt att veta att hon sköter sin del om jag bara ger henne rätt förutsättningar.

Vilka är dina grundstenar för att lyckas så bra?
Jättesvår fråga att svara kort på men framförallt så tror jag det är att vi har kul när vi tränar ihop, vi tar inte heller träningen på blodigt allvar utan detta är något vi gör för att ha kul och utveckla vårt samarbete. Jag tycker det är viktigt att träningen är roligt för oss båda och att vi är starka tillsammans. Jag lägger ofta mer tid på helhet än små detaljer. 

Hur ser era framtidsplaner ut?
Långsiktigt är det alltid att fortsätta utvecklas och ha kul tillsammans, kortsiktigt hade vi förra året som mål att delta på SM i HtM, men det målet uppnåddes inte då jag helt enkelt inte kunde åka på de tävlingarna som erbjöd start i klass 3 i HtM, i år hoppas vi i stället uppnå detta målet. 

TOPPLISTA Allround

TOPPLISTA Utställning - Valp

TOPPLISTA Utställning

TOPPLISTA Utställning - Veteran

TOPPLISTA BRUKS - Appellklass

TOPPLISTA BRUKS - Lägre klass

TOPPLISTA BRUKS - Högre klass

TOPPLISTA BRUKS - Elitklass

TOPPLISTA LYDNAD Startklass

TOPPLISTA LYDNAD Klass 1

TOPPLISTA RALLYLYDNAD Nybörjarklass

TOPPLISTA RALLYLYDNAD Fortsättningsklass

TOPPLISTA RALLYLYDNAD Avancerad klass

TOPPLISTA RALLYLYDNAD Mästarklass

TOPPLISTA Nose Work

TOPPLISTA IPO-R/IGP

TOPPLISTA Agility

TOPPLISTA Freestyle/HtM

Har Du frågor eller funderingar kring den individuella resultatlistan eller topplistorna? Kanske saknas ett redan inskickat resultat? Tveka inte att höra av Dig! Skicka ett mail till maria@larwass.se

Uppdaterat: 2023-02-15