
Det kom ett mail med en bild och en väldigt kortfattad beskrivning:.......
"Doris" ( Berger Picard) är certifierad sökhund hos Missing People"....
Vi som är helt nya i klubben och i kommunikationsgruppen undrade vad är detta?
En av oss sade: -"är ju jävligt svårt och bli godkänd av Missing People".
Sagt och gjort, en av oss tog kontakt med Missing People och med ekipaget för att kolla och det är ju otroligt roligt att en av våra raser är representerade även inom Missing People, (faktaruta om Missing People hittar ni längst ner i artikeln).
Det visar sig att föraren i ekipaget är en av våra mest trogna att ställa upp på mässor och liknande, Leif Nordstrand,
och han får härunder berätta om sin historia med Berger Picard, Doris och Missing People.
"När jag blev pensionär så bestämde jag mig för att bli hundägare. Jag ville ha en brukshund som krävde arbete och sysselsättning för att må bra. Jag och matte åkte runt på hundutställningar för att hitta en ras som passade oss. 2012 var vi på Stockholms hundmässa och tittade på rasparaden och in kom en hundras som vi aldrig sett tidigare. Den såg ut som en blandras men det var en ovanlig ras från Frankrike, en vall och vakthund. Vid presentationen så hade hundrasen (Berger Picard) de egenskaper vi ville ha, Dessutom var det mycket vacker hund. Vi sökte upp rasmontern och där träffade vi hunden Zenta med matte och husse. Det fanns flera Berger Picarder i montern. Matte Åsa och Husse Hans kom från Väsbyvikens kennel. De berättade att de tänkte avla på Zenta. Vi sa att vi var intresserade att då köpa en valp. Kontakten fortsatte med Åsa och Hans. Zenta parades med en tysk hund ( Baggins).
I maj 2013 föddes 7 valpar, 5 hanar och 2 tikar. Vi köpte en av tikarna ( Väsbyvikens Alva).Hon döptes sedan till Doris.
Sedan började en underbar resa med Doris, en helt underbar hund. Vi blev medlemmar i Enköpings brukshundklubb. Där fanns det många bra ledare och vi tränade bruks med Doris. Där fick hon föremåls och figurantintresse. Jag blev även medlem i Svenska Briardklubbens om nu heter Svenska Briard och Picardklubben. Jag satt även en tid i styrelsen i Svenska Briardklubben. Vi deltog i många hundutställningar och träffade även de andra valpköpare många gånger. Efter att jag köpt Doris har jag varit ansvarig för klubbens monter på Stockholm hundmässa. Att prata hund i två dagar där är jätteroligt. Doris har varit lojal och trevlig och låtit sig klabbas i två dagar.
Men jag ville göra något annat än bruks och tog kontakt med Missing People som jag såg hade utbildning för sökhundar. Fick kontakt med den som var hundansvarig i Uppland. Började träna i norra Uppland där det fanns en grupp sökhundar. Efter en tid så upphörde denna hundgrupp. Eftersom jag bor på gränsen till Västmanland så sökte jag kontakt med hundgruppen där som då bestod av 5 hundar. Sedan tre år tränar jag med dem. Vi tränar i skogar utanför Västerås och Enköping. Vi tränas även urbant i byggnader och på industriområden. Vi har träning 1 gång i veckan tillsammans i gruppen som nu består av 14 hundar. Hundarna får lära sig att markera föremål och människor. Vi lägger ut föremål som ibland legat ute flera dygn. Figuranter går och gömmer sig som hundarna fåt leta reda på. Vi tränar även i mörker. Hundförarna får även utbildning i karta och kompass. Vi arbetar alltid med kopplade hundar. Hundarna markerar på olika sätt att de fått vittring på något. Doris böjar att gny och talar om för mig att hon har vittring på något. Doris mycket lojal och arbetsvillig. Hon är väldig noggrann och går sakta och letar..
Vi har köpt ytterligare en Berger Picard, Nouchka, en import från Frankrike. Vi tränar även henne till Missing People-hund.
För att hundarna ska få användas skarpt för eftersök av människor som måste de vara certifierade, vilket Doris nu är. För att godkännas så görs en bedömning av ekipaget hur det fungerar. Prov för certifiering ha gjorts om och nu testas ekipaget enl. följande:
Urbant: området är mellan 2-3 hektar. I området finns det en figurant samt två föremål, som en människa tappat. Hunden ska markera för föremålen och figuranten.
Genomsökning av skog: 9-11 hektar. I området finns 1 figurant och tre föremål som en människa tappat. Figuranten och minst två föremål ska hunden markera.
Sedan sker en årlig funktionskontroll som har samma krav som ovan.
Fakta om Missing People och deras krav på godkända hundar,
(med reservation för värdelös antecknare vid intervju av Missing Dogs nationella hundsamordnare, Marie Andersson).
- Anlagsproven kan i mångt och mycket liknas vid anlagsprov för patrullhund. Stor vikt läggs dock vid social kontakt med okända samt leklusta. Man ser till tillgänglighet, föremålsintresse, nyfikenhet osv. Till skillnad från patrullhund arbetar man i huvudsak med vind. I övrigt har Leif ovan beskrivit att det fortlöpande sker, 1 gång per år.
- Lite förtydligande av Leifs uppgifter: antagningsprovet består av 2 delar: skog och bebyggelse. Därefter sker funktionskontroll 1gg/år gällande bebyggelse.
- Man kräver minst 40cm mankhöjd på certifierade hundar.
- Hunden skall vara minst 12 månader.
- Men här kommer det kluriga som oftast tar längst tid: Av föraren kräver man kunskaper inom navigering, dvs, hantera karta och kompass. Detta är sjukt viktigt då hundförarna oftast jobbar ensamma i sina sektorer och får absolut inte överskrida sina tilldelade sektorer av många skäl, skallgångsskedjor, polis, militär osv. Och detta är oftast det som tar längst tid....att få förarna att uppfylla kraven. När man väl hanterar karta och kompass kan man givetvis använda moderna hjälpmedel liknande Garmin Alphatrek och liknande.
- God fysik är ju relativt självklart.
- För en "grön hund" kan det ta 2-3 månader att uppfylla certifiering....men det beror oftast på förarens läraktighet inom ovan nämnda krav.
- Idag finns det ca 100 hundekipage fördelade på 26 regioner, (osäker på denna uppgift, alltså antal regioner), och området sträcker sig från södra sverige till mellersta Gävleborg.
- Leif Nordstrand, ägare och förare av Berger Picard Doris.
- Marie Andersson Nationell samordnare hundekipage Missing People
- WWW.missingpeople.se
- Värdelös intervjuare, Lasse Leimu, för kommunikationsgruppen Svenska Briard- och Picardklubben