Drag

Drag

Draghundsport är att med sin hund eller sina hundar kopplade i lina på snabbast tid ta sig utefter en utstakad bana på barmark i löpning eller med fordon, eller på snö med skidor (Nordisk stil) eller släde.

Samspelet är den största upplevelsen mellan hundar och förare. Upplevelsen av utmaning, banornas svårigheter med backar, kurvor, vägövergångar och omkörningar, är också stor. Drag är en tävlingsgren som Svenska Brukshundklubben delvis ansvarar för.

Träna drag

Det är ett bra sätt för hund/ar och förare att träna på samspel och hålla sig i god kondition. Man bör ha en hund som gillar att springa och själv tycka om att motionera/träna. Alla friska hundar kan träna drag utifrån sin egen förmåga. En Chihuahua orkar inte dra ett hjulfordon, men den kan springa med sin förare. En Mastiff är stark, men kanske inte lika snabb som en Tysk schäferhund. Hundraser har ofta olika motivation för draget, men med positiv inlärning brukar de flesta hundar älska dragträning och/eller draghundsport.

Du kan börja med att springa med hunden. Vänj den vid att springa framför och "dra" med sele. Selen måste sitta rätt och bra, annars kan den skapa stort obehag för hunden. Du har stor fördel av att kunna styra hunden med kommandon som höger, vänster och stanna. Längre fram kan du träna omkörningar, att springa förbi andra ekipage eller bli omsprungna. Sedan kan man börja cykla eller låta hunden springa framför hjulfordon.

Starta gärna träningen genom att anmäla dig till en nybörjarkurs i barmarksdrag eller Nordisk stil. Fråga på din brukshundklubb om kurser. Du hittar också en draghundskola hos Svenska Draghundsportförbundet (SDFS)

Vill du veta mer?
Kontakta briardklubbens arbetsgrupp för träning & tävling

Tävla i drag

I de flesta av grenarna inom drag ska hunden/-arna vara minst 18 månader, men i Canicross -linlöpning -ska hunden vara 12 månader. För att tävla i drag behöver man en licens.

Hundarna delas in i olika grupper på tävling

  • Grupp A – alla hundar, även blandrashundar.
  • Grupp B – Renrasiga hundar förutom: Stående fågelhundar, Dobermann och Siberian Huskey.
  • Grupp C – Dobermann och Siberian Huskey.


I reglerna för draghunsport, som är fastställda av IFSS (International Federation of Sleddog Sports Inc), finns utförlig beskrivning för respektive gren.

Tävlingar finns på både nationell och internationell nivå. Svenskt mästerskap är öppet för alla att delta i. Svenska mästerskap genomförs i Nordisk stil, slädhundstil och i barmarksstil. Inför internationella mästerskap arrangeras observationstävlingar där stilansvariga tar ut deltagare för att representera Sverige. Man kan bli svensk mästare och uppnå dragchampionat.

Klasser att tävla i
Dragsporten delas in i många klasser beroende på ålder och kön på förare, hundras samt stil.

Stilarna är:

  • Nordisk stil med skidor och pulka eller skidor och lina
  • Slädhundstil med olika stora spann och distanser
  • Barmarksstil, som delas in i linlöpning, cykel, sparkcykel eller flerhjuliga fordon.


Källa: Svenska Brukshundklubben